Een agv systeem is tegenwoordig een erg populaire techniek in grote magazijnen of distributiecentra. Deze techniek versnelt het proces van producten verplaatsen of sorteren. Deze techniek is nog niet erg lang op de markt en is dus erg gewild. Agv systemen zorgen voor een uiteindelijk goedkopere uitkomst, aangezien ze natuurlijk dag en nacht inzetbaar zijn. Hiernaast zijn ze erg duurzaam, vervangen ze dure arbeidskrachten en zijn ze betrouwbaar en voorspelbaar. Er zijn binnen het agv systeem veel verschillende opties, aangepast op het soort werk waarvoor de apparaten gebruikt zullen worden.

De pallet mover als populaire optie

Een populaire vorm van agv op de markt is de pallet mover. Dit is een soort automatische hefvork, die gemakkelijk zware pallets door een groot magazijn kan verplaatsen. Dit apparaat is relatief klein, maar kan veel gewicht verplaatsen waardoor deze erg effectief te werk gaat. Er zijn daarnaast ook veel verschillende categorieën binnen de pallet mover. Zo heb je de standaard versie, maar ook een zogenaamde ‘stacker’. Deze kan pallets van en naar grote hoogtes verplaatsen: erg handig in een groot en hoog magazijn uiteraard. Er zit weliswaar ‘pallet’ in de naam, maar niks is minder waar. Deze vorm van agv kan naast pallets namelijk ook containers en verpakte dozen verplaatsen.

Hoe een agv systeem precies te werk gaat

Men zal zich snel afvragen hoe een magazijn bijna compleet kan worden bemand door robot wagens. Bij deze techniek wordt gebruik gemaakt van verschillende instrumenten zodat de apparaten zich goed door bepaalde ruimtes kunnen manoeuvreren. Zo wordt er bijvoorbeeld gebruik gemaakt van een lasertechniek, waarbij lasers precies bepaalde afstanden kunnen aanvoelen. Hiermee wordt dus gezorgd dat een agv niet tegen bepaalde stellingen aan kan botsen. Ditzelfde kan worden bereikt met magneten, waarbij ongeveer hetzelfde wordt gedaan, maar dan met behulp van magneten. Veel opties dus, waardoor het handig is dat een agv systeem ook custom kan worden gemaakt en kan worden afgestemd op de klant.