Eén van de eerste zaken die iedereen meer dan waarschijnlijk zal doen wanneer hij of zij een brommer heeft aangekocht is het afsluiten van een brommerverzekering. Dat is ook nodig, want tot op het moment dat je minstens een WA-verzekering hebt afgesloten mag je eigenlijk niet met je brommer de weg op. Op het eerste zicht lijkt het afsluiten van een geschikte verzekering voor je brommer weinig voeten in de aarde te hebben. In de praktijk wil dat echter wel eens helemaal anders uitpakken. Voor veel potentiële verzekeringnemers geldt dan ook dat ze niet goed weten welke optie voor hen nu precies het meest interessant is. Geldt dat ook voor jou? Dan is het een aanrader om je grondig te verdiepen in de onderstaande informatie over brommerverzekeringen.

Hou altijd rekening met de waarde van je brommer 

Wil je graag met absolute zekerheid de beste brommerverzekering afsluiten? Dan moet je in eerste instantie alvast even kijken naar de waarde waar je brommer over beschikt. Voor heel wat mensen die voor het eerst een brommer gaan verzekeren geldt dat ze in hun volle enthousiasme kiezen voor het afsluiten van de duurste optie die er beschikbaar is. Dat is in de praktijk natuurlijk lang niet altijd de beste keuze. Het is namelijk zo dat het bedrag dat je krijgt uitbetaald bij schade veelal grotendeels wordt gebaseerd op de (aankoop)waarde van je brommer. Met andere woorden, beschikt de brommer over een grote waarde? Dan zal je kunnen rekenen op een degelijke uitbetaling. Heb je ze echter zelf gekocht voor een beperkt bedrag? Dan zal de uitbetaling bij bijvoorbeeld totaal verlies daarmee in lijn liggen. Dit is een belangrijk aandachtspunt. 

Wanneer je uiteindelijk een allrisk brommerverzekering gaat afsluiten voor een brommer die je zelf slechts misschien een paar honderd euro heeft gekocht is de kans groot dat je al snel veel meer gaat betalen aan premies dan de auto eigenlijk bij een schadegeval zal opleveren vanuit de verzekeraar. We begrijpen dat elke eigenaar van een brommer diens voertuig het liefst zo optimaal mogelijk wil laten verzekeren, maar toch is het veelal zeer interessant om de verzekering te kiezen in functie van onder meer de waarde waar je brommer over beschikt. 

Hoeveel kilometers ga je afleggen met je brommer?

In de praktijk kan een brommer op verschillende manieren worden ingezet. Voor heel wat mensen geldt dan ook dat dit voertuig absoluut niet hun belangrijkste transportmiddel is, integendeel. Dit zorgt er meteen voor dat er natuurlijk heel wat minder kilometers mee zullen worden afgelegd. Omwille van deze reden is het wellicht al meteen een stuk minder interessant om ze te gaan verzekeren met een zogenaamde all risk verzekering. Ben jij echter iemand die de brommer dagdagelijks gaat gebruiken? Dit niet alleen voor het woon-werkverkeer, maar ook om bijvoorbeeld boodschappen te doen en de kinderen van school af te halen? Dan wordt het natuurlijk al snel een compleet ander verhaal. Dan kan de allrisk immers net wel de beste keuze zijn. In ieder geval, ook het aantal kilometers die je gaat rijden hebben dus duidelijk invloed op het soort brommerverzekering die je zou moeten afsluiten.

Welke dekkingen zijn voor jou absoluut van belang?

Nu je weet dat je rekening moet houden met zowel de waarde van je brommer als het aantal kilometers die je gaat afleggen kunnen we even verder kijken. Dat doen we natuurlijk door even stil te blijven staan bij de dekkingen waar je voor jouw brommer met zekerheid op wil kunnen rekenen. Wat dit betreft gaan we in eerste instantie even kijken naar de WA-verzekering. Voor dit type van je brommer verzekeren geldt dat ze vrij beperkt is. Dat is ook logisch, want ze dekt uitsluitend de schade in die ontstaat aan derden. De schade die wordt veroorzaakt aan de eigen brommer zal dus met andere woorden nooit zijn verzekerd. Ben je zelf niet in fout? Dan spreekt het voor zich dat de betrokken partij de schade aan jouw brommer zal moeten vergoeden. 

Voor veel mensen die eigenaar zijn van een brommer geldt dat ze zich toch niet helemaal gerust voelen wanneer ze er uitsluitend voor kiezen om een WA-verzekering af te sluiten. Dat kunnen we ons best voorstellen. Toch blijft de allrisk voor heel wat brommers gewoon helemaal niet interessant. Er is echter nog een andere mogelijkheid. Je kan er namelijk ook voor kiezen om een beperkt cascoverzekering voor je brommer af te sluiten. Hierbij zijn de volgende dekkingen voorzien:

  • Een dekking tegen schade als gevolg van diefstal;
  • Een dekking voor schade die het gevolg is van een brand;

De meest complete brommerverzekering is dan finaal de allrisk. Bij dit type van brommerverzekering kan je rekenen op alle dekkingen uit de voorgaande verzekeringen, maar dan wel nog verder aangevuld met een speciale dekking voor eigen schade. Deze verzekering is echter zoals reeds aangegeven de duurste van allemaal waardoor ze lang niet voor elke brommer eigenaar geschikt is. 

Verzeker jezelf van de meest interessante brommerverzekering

Ongeacht het soort brommerverzekering die je uiteindelijk zal willen afsluiten, het spreekt voor zich dat je nooit te veel zal willen betalen. Toch is dat precies wat er in de praktijk zeer vaak gebeurt. Dit blijkt in het merendeel van de gevallen echter het gevolg te zijn van het feit dat veel mensen niet goed nadenken over de brommerverzekering die voor hen het meest interessant is. Ze sluiten met andere woorden gewoon de eerste, de beste verzekering voor hun brommer af zonder bijvoorbeeld uitvoerig onderzoek te doen. Dat kan beter en vooral veel interessanter. Wanneer je met zekerheid de beste brommerverzekering wil afsluiten is een vergelijking uitvoeren bijvoorbeeld altijd een must.

De brommerverzekering vergelijken op https://www.diks.nl/ zorgt ervoor dat je eigenlijk zeer eenvoudig de weg kan plaveien in de richting van de meest interessante verzekering voor jouw brommer. Dit bovendien niet alleen voor wat de verzekeringsvoorwaarden, maar ook voor wat de kosten betreft. Vroeger was het uitvoeren van een vergelijking vooral een zeer tijdrovend en vaak ook complex gegeven, maar tegenwoordig is dat niet langer het geval. Door gebruik te maken van een objectieve vergelijkingssite of soms zelfs gewoon de website van je vaste verzekeraar kan je in één klap de voor jou meest interessante brommerverzekering op de markt ontdekken.