Je eerste scooter kopen is natuurlijk erg spannend. En daarbij moet je veel gaan regelen naast de aanschaf van de scooter zelf. We hebben een paar zaken op een rijtje gezet die je daarom niet mag vergeten. 

Natuurlijk moet je genoeg geld hebben om je scooter kunnen kopen. Maar hou er ook rekening mee dat het financiële plaatje wat verder gaat. Denk aan brandstofkosten, reparatie kosten etc. Bepaal van te voren dus wat de basis inkoopkosten zijn en alle bijkomende kosten van scooter bezit. 

Wat prijs specificaties betreft, moet je jouw eigen onderzoek op dit gebied doen, simpelweg omdat scooter prijzen zo sterk kunnen verschillen van merk tot merk (of uitvoering, denk aan een elektrische scooter). Houd bij het vergelijken van de basisprijzen echter rekening met speciale aanbiedingen van lokale dealers. Deze kortingen kunnen de drempel om een scooter te kopen flink verlagen.

Brandstof kosten van een scooter

Brandstof is een zeer cruciale kostenoverweging waarmee je rekening moet houden. Zoals je zou verwachten, hebben scooters veel kleinere brandstoftanks en dus minder kosten om per keer te tanken. Maar hoewel je natuurlijk de tankprijzen voor ruwe brandstof moet vergelijken, moet je ook de tijd nemen om rekening te houden met brandstofefficiëntie als een kwestie van het gebruik van financiële middelen.

Ook hier moet je online vergelijkingen met een korreltje zout nemen vanwege regionale verschillen in gasprijzen. Je kunt echter afzien van dergelijke brandstofefficiëntie- en gas tank vergelijkingen als je naar elektrische scooters kijkt. Een elektrische scooter zou ongetwijfeld goedkoper zijn in het gebruik, gezien het verbruik van een paar centen per oplaadbeurt.

Licenties voor een scooter

Hoewel je misschien een betaalbare scooter hebt gevonden, moet je ook rekening houden met de licentiekosten voor dat voertuig. Net als bij een auto betekent dit dat je naar de RDW moet gaan en moet registreren voor een set kentekenplaten, zodat je bromfiets legaal op de openbare weg kan rijden.

Verplichte WA Verzekering 

Vervolgens moet je rekening houden met de verzekeringskosten voor een scooter. Natuurlijk is het kopen van een verzekering voor je bromfiets een kwestie van goede gewoontes die ze op de lange termijn zeker goedkoper zullen maken om te gebruiken, vooral als er een ongeluk mocht gebeuren. Het hebben van een bromfietsverzekering is echter ook verplicht in Nederland.