vrachtwagen rijbewijs halen

Is het jouw droom om vrachtwagenchauffeur te worden? Dan ben je niet de enige! Wat is er nou mooier dan de hele dag op de weg zitten en de controle hebben over een voertuig van duizenden kilo’s. Maar er zijn meer redenen te bedenken waarom het chauffeursvak zo mooi is! In dit artikel vertel ik je er meer over en ik vertel je bovendien hoe je vrachtwagenchauffeur worden kan. Lees vooral verder!

Bron: abcrijopleidingen.nl

De grote voordelen van het vak

Als vrachtwagenchauffeur maak je doorgaans lange dagen, maar je krijgt er wel een hoop voor terug. Als vrachtwagenchauffeur kom je op veel bijzondere plekken in het land. Als internationale chauffeur kom je zelfs op verschillende mooie plekken over de grens! Als je een vrachtwagenchauffeur spreekt en vraagt wat er nog meer zo geweldig is aan het vak, vertelt hij je ongetwijfeld over het machtige gevoel om de controle en verantwoordelijkheid te hebben over zo’n kolossale machine en deze – inclusief vracht – veilig van A naar B te brengen.

Zelf vrachtwagenchauffeur worden

Denk je er zelf over na om vrachtwagenchauffeur te worden? Dan zul je je vrachtwagenrijbewijs moeten halen. Het gaat daarbij om het rijbewijs C (of C1). De minimale leeftijd voor het behalen van het rijbewijs C is 21 jaar en je moet in het bezit zijn van het rijbewijs B: het ‘normale’ autorijbewijs. Het is ook mogelijk om je rijbewijs C vanaf je 18e te halen. Hiervoor moet je je rijbewijs halen in combinatie met vakbekwaamheid (code 95).

Code 95 is een aanduiding die op het rijbewijs achter de voertuigcategorie wordt geplaatst. Als houder van het rijbewijs C ben je verplicht om 35 uur nascholing te volgen in een periode van 5 jaar. Hierdoor behoud je je vakbekwaamheid. De aanduiding Code 95 is nodig voor beroepschauffeurs die in de EU werken en voor Code 95 nascholing kun je terecht bij een gespecialiseerde rijschool voor vrachtwagens.